Pain perdu met sinaasappel

Pain perdu met sinaasappel
Pain perdu of te wel vergeten brood, of te wel wentelteefjes. Elk land geeft zijn eigen leuke benaming. Ik moet zeggen dat ik wel een lichte voorkeur heb voor de Franse benaming, Frans klinkt meteen een stuk mooier en vergeten brood wat hiervan de vertaling is in het Nederlands is toch echt een leukere benaming dat wentelteefjes. Daarnaast doen de Franse dus al eeuwen aan zero waste, een hyper hippe term die eigenlijk gewoon zegt: we gooien geen etenswaren weg als je er nog wat mee kunt. Want niks zo zonde als brood weggooien zelfs als het oud is. Bij ons staat op zondagochtend Pain Perdu, kaisersmarren of American pancakes op het menu de kinderen mogen kiezen en dat is soms best een punt van discussie, willen we nu Frans, Oostenrijks of Amerikaans. Bart eet trouwens het allerliefste hartig dus die vindt al deze keuzes maar zozo.

Zelf ben ik eigenlijk ook meer geneigd naar hartig, maar he je moet wat als moeder. Nu met Pasen voor de deur is deze Pain Perdu met sinaasappel wel een erg leuk recept voor het paasontbijt. En laten wij eerlijk zijn iedereen heeft wel eens oud brood over. Wat dan een leuk eetweetje is dat ieder land waar wentelteefjes gemaakt worden claimt dat het een typisch gerecht is uit dat land. Mooi dat chauvinisme.
Toen ik klein was hadden we een aantal paas tradities: het paasbrood van: Lanskroon.
Mijn familie van mijn vaders komt uit Duitsland en bij Lanskroon verkopen ze een echte Duitse Paasstol, mijn oma is daar ooit mee begonnen en we eten hem nog steeds. Uiteraard verfden we ook eieren en mochten we die zoeken.
Naast de Paasstol aten we matzes, matzes zijn ronde platte koeken die niet gerezen zijn, die men tijdens Pesach eet. Dat was trouwens de eerste Joodse feestdag die wij met vrienden van mijn ouders vierden. Nu doen we het zelf met onze vrienden hier. Terug naar de Pain Perdu met sinaasappel. In Frankrijk haalt men niet de korst van het brood af en eigenlijk is dat ook veel lekkerder, de Pain Perdu met sinaasappel heeft daardoor een heerlijke bite.

Ingrediënten
– oud brood bij voorkeur stokbrood een stuk of 15
– 500 ml melk
– 1 sinaasappel de schil
– 3 theelepels kaneel
– 2 zakjes vanille suiker
– 2 eieren
– boter
– klein beetje zout


Recept

Meng de melk, de suiker het ei, de kaneel, het zout en de sinaasappelrasp goed door elkaar. Snijd het brood, doe het brood in een diepe kom en doe daar nu het melk mengsel overheen. Laat alles een minuut of 10 intrekken. Doe nu een lik boter in een koekenpan en laat die een beetje bruin worden. Bak daarin het brood aan weerszijde en laat het mooi bruin worden.

Serveer de Pain Perdu met sinaasappel met een beetje extra poedersuiker.
Eet lekker!

Zin gekregen in een ander lekker ontbijt recept probeer dan eens deze : Kaisersmarre of Pascadou

Pain perdu met sinaasappel


1 thought on “Pain perdu met sinaasappel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *